برای این رساله اسانیدی ذکر شده که برخی از آنها به محمد بن جمهور منتهی می شود و در بعضی از این اسانید نام حسن بن محمد نوفلی هست که نجاشی او را موثق می داند و درباره ی او گفته است: "ثقه و جلیل القدر است و از امام رضا(ع) رساله ای را روایت کرده است." این رساله در میان دانشمندان و پژوهشگران به عنوان رساله ای از حضرت رضا(ع) بدون خدشه ای از جانب احدی بر این انتساب شهرت دارد و اشتهار این کتاب ، صحت انتساب آن را ممکن می سازد.
این رساله ی بلیغ عملی از نفیسترین و گرانبهاترین مواریث اسلامی در زمینه ی دانش پزشکی است و به طور مختصر مشتمل بر رشته هایی از علوم پزشکی مانند تشریح، زیست شناسی (بیولوژی) وظایف الاعضا(فیزیولوژی)، علم الامراض(باکتریولوژی)، بهداشت و جز آن است و بخش زیادی از طب پیشگیری را نیز بیان کرده است. همچنین شامل دانش شیمی و تغذیه و بسیاری از دانش های دیگر می باشد.
امام رضا(ع) این رساله را در حدود سال 201 هجری برای مأمو ن عباسی فرستاد. در آن زمان دانش پزشکی صورت علمی نداشت و در مرحله ی ابتدایی و اولیه و براساس مداومت در تجربه بود، نه بر پایه ی اکتشافات علمی . هم چنین در آن زمان هنوز وجود میکروب ها کشف نشده و ا زچگونگی مواد مهم غذایی مانند ویتامین ها آگاهی به دست نیامده بود و از اکتشافات مهم دیگر پزشکی برای مبارزه با میکروبها خبری نبود.
این رساله در ظاهر ساده و هماهنگ با درک مردم آن زمان می باشد ولی در باطن عمیق و پیچیده است و به بررسی های علمی و مباحثات طولانی نیاز دارد تا نکات و اسرار آن مکشوف و با حقایق جدید علمی سنجیده و تطبیق شود.1
در مورد علت نوشتن این رساله چنین آمده که در یکی از جلسات علمی که حضرت رضا(ع) و مأمون عباسی حضور داشتند گروهی از پزشکان و فیلسوفان نیشابور گرد آمده بودند و از جمله آنها یوحنّا بن ماسویه طبیب، جبرائیل بن بختیشوع طبیب، صالح بن سلهمه هندی فیلسوف و گروه دیگری از متفکران و دانشمندان سخنان بسیاری گفته شد. اما امام(ع) ساکت بود و سخنی نفرمود. مأمون به امام رضا(ع) عرض کرد: ای ابالحسن درباره ی این موضوع شما چه می فرمایید؟
امام فرمودند: دراین باره نظریاتی دارم که صحت آنها را از طریق تجربه و به مرور زمان شناخته ام اضافه بر آگاهی هایی که گذشتگانم به من داده اند و چیزهایی است که هر انسانی باید آنها را بداند و در ترک آنها معذور نیست. من این نظریات و تجربیات را با آن چه شناخت آن در این زمینه مورد نیاز است ، گردآوری خواهم کرد.
پس از این مأمون به سوی بلخ حرکت کرد و امام(ع) در مرو ماند. مأمون نامه ای به آن حضرت نوشت و خواستار شد که وعده ی خود را در آن مورد وفا فرماید. امام در پاسخ چنین نوشت:
بسم الله الّرحمن الّحیم. اعتصمت بالله 2
اما بعد، نامه امیرالمومنین به من رسید، فرمان داده اند که او را از تجربه ها و شنیده های خود درباره ی خوردنی ها و نوشیدنی ها و استعمال داروها و فصد و حجامت و حمام و نوره و باه و جز اینها که موجب سلامت و استقامت بدن است، به اندازه ای که مورد نیاز است آگاه گردانم، اینک آن چه مورد لزوم بوده و برای اداره و اصلاح بدن باید به جای آورده شود شرح وتوضیح داده شده است و توفیق از خداست.
امام (ع) پس از این توضیح ، رساله را آغاز می کند.
مأمون این رساله را با خوشحالی بسیار دریافت کرد و برای نشان دادن اهمیتی که به آن می دهد دستور داد که با طلا نوشته و پس از آن در خزانه دارالحکمه نگه داری شود، به همین مناسبت است که آن را رساله ذهبیه نامیده اند.
-------------------------------------
1) ر.ک:طب الرضا، ص 19و 20
2) اعتصمت بالله: به خدا پناه می برم
منبع: کتاب علی بن موسی (ع)، امام رضا- نوشته مرضیه محمد زاده
مسئله های ریز مادری
یک صبح ایرانی
طعم غزل
جاروی حرم
سلام به خورشید خورشیدها
هبوط
ثروتمان
باب الجواد
[عناوین آرشیوشده]
زائران دیروز: 68
کل بازدید :92139
پر کاهی ست پیشکش آستان بلند رضوی...
متن ادبی
مقاله
حدیث
تیر 1388
فروردین 1388
اسفند 1387
بهمن 1387
دی 1387
آذر 1387
آبان 1387
شهریور 1388
شهریور 88
مهر 88
آبان 88
اردیبهشت 91
مهر 89
مرداد 89
اردیبهشت 89
بهمن 88
مرداد 95